31 jul

Ispraznite svoj emocionalni kofer

Ispraznite svoj emocionalni kofer

ŠTA VAS DRŽI VEZANIM ZA PROŠLOST I GUŠI VAS?

Svako od nas nosi emocionalni kofer na svojim ramenima koji čine sećanja i iskustava kojih ne možemo da se oslobodimo.

Česte teme mojih klijenata su kako da se oslobode misli koje ih vežu za prošlost. Neretko kažu „Ne mogu da zaboravim i da oprostim!“ Prvo što radimo je osvešćivanje toga da smo jedini odgovorni za sve ono što nam se dešavalo i da prestanemo da krivimo sebe za sve ono što tada nismo znali, da smo uvek uradili ono što smo jedino smatrali apsolutno ispravnim. Tad je to bila naša jedina istina. Ali, ako danas ne naučimo da ispraznimo svoj kofer od toksičnih i negativnih iskustava, vremenom će nam postajati sve teži i tako uticati na naše raspoloženje i naše odnose.

KOLIKU TEŽINU NOSITE?

Svako proživljeno iskustvo ostavlja trag na nama. Važno je da nam ova staza služi kao podsticaj za rast, a ne za stvaranje lanaca koji nas vežu za prošlost. Osećaj krivice, izdaje ili napuštenosti, kritika, praznina, težina frustracije čine teret koji nas sprečava da idemo napred i gledamo u budućnost. Iskustva nas boje i preobražavaju, crtajući deo onoga što je naša istorija.

Kako se možemo osloboditi ovih opterećenja ako predstavljaju deo nas?

Otvorite svoj kofer i razmislite o tome šta je u njemu, šta ste vi, a šta su drugi tu ostavili. Ne žurite. Čak i ako ga ne možete videti, to je teret koji nosite svakog dana. Imajte na umu da mnoge vaše reakcije imaju veze sa težinom koju nosite. Da biste to olakšali, morate naučiti da razlikujete šta vam stvarno treba ili ne. Punjenje vašeg kofera sve dok ne pukne čini ga balastom koji će vas sprečiti da nastavite.

STRAH OD NEIZVESNOSTI I PUŠTANJA

Ne dozvolite da se vaš kofer napuni do tačke u kojoj se teško možete kretati. Ne gubite želju da nastavite ili ostavite sadašnjost u prošlosti. Nemojte se ni opsednuti pokušajem da zaboravite, jer je zaborav neprijatelj namere. Koliko god da je neugodan i komplikovan, moraćete da izvučete tovar koji nosite u sebi da biste naučili kako da rastete s njim, umesto da ga puštate da vas veže. Prvi korak je prepoznati šta nas opterećuje i prihvatiti to.

Na početku bi vas mogao zadesiti osećaj povezanosti koji će vas sprečiti da se oslobodite težine koju nosite u svom emocionalnom koferu. Ta vrtoglavica nije ništa drugo nego strah, plod rutine. Već́ ste se toliko navikli na te rane da mislite da niste niko bez toga. Verujte, to je samo strah od neizvesnosti i nepoznatog: strah od puštanja.

KORAK KA BUDUĆNOSTI

Prihvatite svoje greške mirno, identifikujte i poznajte svoje emocije, oslobodite se svojih nekorisnih snova, otkrijte svoje snage, vrednost i iznad svega naučite rasti kako prihvatate ono što vam se događa, a ne boreći se protiv toga. Imajte na umu da ponekad puštanje nije jednostavno oproštaj, već́ „hvala“ za ono što ste naučili, kao funkcija koraka ka budućnosti.

Otklanjanje težine koja nas parališe vrlo je važan korak kako bi se omogućilo prostora za nova osećanja i iskustva u koferu. Neki od njih će nam pomoći da rastemo, dok ćemo za druge biti primorani da ih pustimo, ali život je takav. Oslobodite se težine koja vas parališe radi vašeg sopstvenog dobra i vaših ramena.

Slađana Pavlović, trener ličnog razvoja

Leave A Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *