05 jul

Kako prevazići kraj ljubavi?

Kako prevazići kraj ljubavi?

POSLEDICE NAPUŠTANJA I POVRATAK SEBI

Svi smo to prošli bar jednom i znamo koliko je teško (ponekad) izaći iz slomljene veze. Kraj veze pokreće mnoge bolne emocije. Nije važno da li već neko vreme ništa nije išlo kako treba ili smo bili iznenađeni prekidom. Odbijanje boli i gori dušu uvek.

Veoma je važno znati izaći na kraj sa tim osećanjima. Čak je i na kraju ljubavi moguće iznova otkriti sebe i to kad naučimo da radimo na oslobađanju od negativnih emocija. Tad ćemo početi ponovo da se smeškamo.

DA LI SU SVI “ONI” ISTI?

Imala sam klijentkinju koja je dugo patila. Došla je sa pričom da se oseća loše jer ju je dečko napustio! “Ubio me je! “. Rekla je to pomalo melodramatičnim tonom. Istina je da nas boli kraj ljubavi i da može da se pretvori u još nepodnošljiviju bol. Zato sam morala drastično da intervenišem: „Nije ono što misliš: um te “ubija”! Nisi bolesna jer te je napustio! Muka ti je od mentalnih filmova koje sama praviš stalno! U stvarnosti, bolovi duše ne traju dugo. Ako potraju, to je zbog našeg mentaliteta”. Ali, devojka je odmahivala glavom. Ona pati već godinama, postala je stručnjak za patnju.

Godinama je krivila njega za kraj. Niko drugi nije mogao ni da joj se približi jer za nju su svi potencijalno bili isti, muškarci koji će je povrediti i ostaviti. Situacija je bila jasna. Devojka nije bila zadovoljna i ispunjena u svojoj suštini! Niko ne ostavlja ženu koja mu znači! Muškarac može ostaviti ženu ako ga ona više ne voli, a ne ženu punu života i zadovoljstva. Moja klijentkinja je bila ubeđena da za njenu sreću treba drugi da se zauzmu i to je pogrešno uverenje koje živi većina nas.

SAMI SMO ODGOVORNI ZA NAŠE ODLUKE

Dok ne shvatimo i ne prihvatimo to da smo sami odgovorni za svoje odluke pod odbijanjem ćemo podrazumevati osećaj da više nismo željeni i potrebni bivšem partneru. To je užasan emocionalni preokret koji nas dovodi do osećanja ljutnje, stida, slabog samopoštovanja, osećaja krivice. Ako tu još postoji i izdaja, osećamo dodatni bes i ljutnju. To je vrlo opasan dinamit od kojeg je neophodno oporaviti se što pre. Kako? Prvi korak je promena gledišta na odbijanje: moramo prestati da se identifikujemo s njim.

Iskustvo napuštanja jedno je od najtežih za suočavanje i često ostavlja posledice koje mogu trajati dugo. Ali, da li nas napuštanje toliko boli ili otpor koji smo uspostavili, neprihvatanje da su stvari išle kako su išle?

Koliko voliš sebe i koliko si sebi bitna? Zar je to pitanje još tabu za sve nas? Kad naučimo da volimo sebe i da živimo ono što jesmo preuzmemo odgovornost za sve naše stavove, reči, emocije. Onda ćemo moći živeti svaku vezu da li rodbinsku, prijateljsku ili partnersku sa punim potencijalom.

KONCEPT ZAHVALNOSTI

Da bismo mogli da redefinišemo odbijanje, sprečavajući da nas povredi, moramo se obavezati da ćemo sprovesti neke bitne stvari za nas:

  1. Nismo nužno krivi.

Gotovo je nemoguće ne shvatiti odbacivanje lično. To nas “prži”, stvara nas poraženim i neadekvatnim: pitamo se da li nismo učinili dovoljno ili šta smo pogrešno učinili da ga pustimo ili nas je čak zamenio drugom osobom. Pogrešno! Moramo naučiti da prihvatamo da nije sve do nas. Često se jednostavno desi da druga osoba nije u stanju da pruži ili učini dovoljno da bi vezu održala u životu. Na nesreću, zaljubljujemo se u ljude koji nisu u mogućnosti da nam uzvrate u potpunosti ili koji su potpuno zaokupljeni vlastitim unutrašnjim borbama. Svi smo ljudi, svi grešimo, niko od nas nije besprekoran u odnosima. U svakom slučaju, NIKAD ne smemo preuzeti krivicu za sve.

  1. Svaki odnos je lekcija koju treba naučiti.

Ne srećemo nikog slučajno. Svi smo u vezi da bismo podstakli svoj rast i produbili našu vezu sa sobom i drugima. Ljubavne priče su takođe alati za rast, ali kad smo naučili sve od druge osobe, na kraju dobijamo prostor za nova iskustva koja će nas oblikovati. Veoma lepa i romantična vizija, naravno, ali bol se oseća: jedini način da to učinimo lepšim je da je analiziramo kako bismo razumeli koju lekciju smo naučili. Samo ćemo na taj način uspeti da ga prevaziđemo. Razmislite o ovome: izlazimo mnogo jače i znamo šta treba potražiti u sledećoj vezi.

  1. Ne sviđa nam se kraj? Promenite ga!

Ostavlja vas i osećate se odbačeno. Šta ako promenimo taj kraj? Promena perspektive je najvažnija jer ako objektivno analiziramo šta se dogodilo shvatićemo da se gledište menja. Možda nismo mogli da izdržimo neko ponašanje? Da li ste se promenili na bolje i vaši bivši partneri nisu to mogli da podnesu? Da li ste odbili da se promenite da biste udovoljili drugima? Razmislite pažljivo. Preokret perspektive zbog koje se osećamo manje žrtvama i zbog koje vidimo pozitivnu stranu stvari, podsećajući nas da naš život može samo da se poboljša.

  1. I kada smo sami možemo da budemo kompletni.

Da li smo nepotpuni jer nas više ne želi? Zar više nemamo ulogu u svetu bez tog nekog drugog? Ne! Gubitak partnera boli i bol zbog gubitka je stvarna, ali i produži se beskorisno kad verujemo da nas je “druga polovina” odbacila. Toliko da smo uvereni da više ništa nema smisla. Istina je drugačija i moramo je naučiti po svaku cenu: već́ smo kompletni, možemo biti srećni i imati svrhu čak i bez druge osobe.

  1. Zahvalnost = nova apsolutna mantra

Psiholozi i životni treneri iz celog sveta pozajmili su koncept zahvalnosti od istočnih filozofija, jer on deluje sjajno: nema boljeg leka za ljutnju, tugu i nerešeni bol. Naravno, prvi dani boli su prilično teški i nije lako pogledati čašu napola punu, ali malo napora može doneti sjajne rezultate. Pre svega, trebalo bi napraviti mentalnu listu stvari koje imamo i koje nas usrećuju.

Ne čekajmo da vreme zaceli naše rane: dajmo sve od sebe da svoj život vratimo u ruke SADA!

Slađana Pavlović

Leave A Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *