23 sep

Napadi anksioznosti i panike – najčešće postavljana pitanja

Osećaj da ste izgubili kontrolu nad telom i osećanjima: otkucaji srca su ubrzani, noge se tresu, grudi su kao u škripcu, a um je spojen na misli poput „šta se dešava? “,„ da li ću poludeti? “,„ da li umirem? “,„ da li ću se onesvestiti? “. To su napadi panike: međutim, nakon dostizanja vrhunca, taj snažni osećaj strepnje i uzbune popušta malo po malo, ali ostavljajući mesta strahu da se to ne ponovi.

U kliničkoj istoriji mnogih ljudi koji su prijavili da pate od napada panike, u stvarnosti su imali malo napada, ponekad samo 2 ili 3. Ono što, međutim, ostaje stalno i sa čime moramo da se pozabavimo je strah da bi se ta strašna epizoda mogla ponoviti, posebno u društvenom kontekstu u kojem bi bilo posebno neprijatno izgubiti kontrolu nad sobom. Sve ovo onda vodi ka izbegavanju onih „veoma emocionalnih“ situacija koje bi mogle pokrenuti sistem alarma tela, podstičući tako lančanu reakciju izbegavanja, bekstva i progresivnog relacionog zatvaranja.
To je tačno, napadi anksioznosti i panike predstavljaju svojevrsnu „zaštitu od krađe“ koja kreće u akciju da nas upozori da postoji opasnost od koje se moramo braniti, čak i ako se ta opasnost može osetiti u bezazlenim situacijama, kao što je npr. porodična večera, zabava sa prijateljima itd. I nije dovoljno pokušati ublažiti alarm, potrebno je razumeti šta ga je pokrenulo i, pre svega, u kojim se „sobama“ naše psihe nešto nepodnošljivo komešalo. Odnos sa partnerom, posao, odnosi sa porodicom iz koje potiču? Ili … postoje li sobe u našoj psihi u koje ne možemo da pristupimo, prozori koje ne možemo / želimo da otvorimo da bismo ušli u novi prostor?
„Da li je moguće izlečiti napade panike?“
Napadi anksioznosti i panike nemaju samo jedno objašnjenje i njihovo poreklo mora se tražiti u jedinstvenoj i ličnoj istoriji svakog pojedinca.Međutim, želela bih da odgovorim na pitanje koje me mnogi, kao coucha, pitaju: „da li je moguće izlečiti se od napada panike?“.
Odgovor je da, ali uz pojašnjenje. Pre svega, ne volim reč „izlečeljenje“, uvek više volim da pričam o rastu i evolucionim promenama, jer da bismo se rešili teskobe moramo da omogućimo detetu koje se krije u nama, čak i ako je dobro prikriveno profesionalnim uspehom ili načinom života kao odrasla osoba, da slobodno odraste. A da bismo odrasli potrebno nam je puno ljubavi, treba da živimo svoje emocije na autentičan način, bez potrebe da ih potiskujemo ili maskiramo, trebaju nam odnosi koji su mostovi do nepoznatog, a ne ograničenja ili prečice , trebaju nam eksperimentisanje u novim situacijama i grešeći i započinjući ispočetka. Zato je važno čuti alarm koji u nama aktivira proces refleksije, koji nas upozorava da se nešto u našem životu mora promeniti, da više ne možemo biti isti kao ranije, da postoje vrata i prozori koje moramo širom otvoriti da bismo ih otvorili delu sebe koji se više ne može poreći.
„Kako se oporaviti od anksioznosti i napada panike?“
Drugo često postavljano pitanje je „kako se izlečiti od napada anksioznosti i panike?“. Mnogi me pitaju za savet kako da naučim da upravljam svojom anksioznošću, šta da radim da ne bih imao napade panike: loša vest je da nema recepata koje treba slediti i da nijedan profesionalac nije opremljen čarobnim štapićem koji vam omogućava da odmah i bez napora vaša anksioznost ili panika nestane. Dobra vest je, međutim, da je psihoterapija i dalje najefikasniji oblik lečenja za rešavanje takvih problema i nije uvek potrebno pribegavati terapiji lekovima. Međutim, čovek mora biti spreman da plati visoku cenu u emocionalnom smislu, mora se otvoriti, preispitati se i usuditi se promeniti te mehanizme, te mentalne šeme, one odnosne navike koje nesvesno dovode naš organizam u pripravnost.
“Vrtoglavica nije strah od pada, već želja za letenjem!”
Jednog dana, kada psiha više neće imati potrebu da nam šalje alarme i nelagodu, možda ćemo biti zahvalni anksioznosti što nam je omogućila da kritičkim pogledom pogledamo ono što je ranije bilo, da širom otvorimo oči za novu stvarnost i da pristupimo najvitalnijem i najkreativnijem delu svog bića… ali u međuvremenu radimo na sebi…
Zakažite svoju sesiju 💜

Leave A Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *