15 avg

Živite li ili preživljavate zarobljeni u brigama i teskobi?

ANKSIOZNI UM NE MOŽE DA UŽIVA U SITNICAMA

Kad anksioznost preuzme kontrolu nad našom stvarnošću, sve se menja, sve se iskrivi i oslabi jer anksioznost je poput nepoželjnog gosta koji nas iskorištava, koji odbija da ode kad mu to kažemo i koji, gotovo ne znajući kako, zabrlja sve. Kad se to dogodi, menjamo se mi i gubimo potencijal, ravnotežu i blagostanje.

S psihološkog gledišta, ljudska bića su vešta u pretvaranju “lepote” u “zver”. Što to znači? Anksioznost sama po sebi nije naš neprijatelj, mi smo ti koji je pretvaraju u jezivo čudovište koje urušava našu smirenost i troši nas.

Ona, ako je dobro kontrolisana i kalibrirana, postaje nas moćan pomoćnik. Omogućuje nam da reagujemo na potencijalne opasnosti, daje nam motivaciju, sposobnost za uspeh. Međutim, postoji još jedan očigledan problem zbog kojeg anksioznost postaje naš najgori neprijatelj

Biti zauzeti i zabrinuti, imati pun nedeljni raspored ili raditi pet stvari odjednom je okidač.

Imajte na umu da ako živimo tako da dajemo snagu anksioznosti samim će ona da nam ispolji ozbiljne nuspojave. Živeti na autopilotu i u ovakvom ritmu ne znači živeti, već samo preživeti.

Anksioznost sama po sebi nema ništa abnormalno, još manje je to bolest. To je emocionalno stanje koje je deo ljudskog bića. Jedini je problem je u tome što se ljudska bića navikavaju da je zloupotrebljavaju.

Ljudi ne mogu provesti mesece, godine u skupljanju napetosti, strahove i brige. Životni stil obeležen dugotrajnim stresom, pa čak i negativan unutrašnji dijalog, pale lonac koji kuva pod pritiskom iz kojeg vazduh ne izlazi, već se opasno nakuplja. Poput eksplozije ovaj zapaljivi materijal prodire u svaku česticu bića, menjajući ga u potpunosti.

Anksioznost nas čini ljudima koji idu protiv svojih očekivanja. Korak po korak, mentalni pristup postaje sve negativniji, dok sebi pravimo prepreku. Svaka ideja koja nam padne na pamet dovešće u pitanje taj unutrašnji glas vođen anksioznošću.

ZANEMARIVANJE VOLJENIH OSOBA

Ciljevi, želje, projekti za budućnost takođe će biti predmeti unutrašnje kritike gde nam anksioznost neprestano šapuće da ćemo opet propasti. Čak nije važno jesmo li već nešto uradili za neke naše projekte. Na kraju ćemo toliko sumnjati u sebe da ćemo odustati.

Kad anksioznost preuzme kontrolu nad našim mozgom i našim životom, to završava tako što naš um koji je uvek zaposlen teži zanemarivanju voljenih osoba jer ga to košta napora da shvati potrebe drugih kad oseća uznemirenost, pritisak i nelagodu.

OLUJE EMOCIJA

Nije lako održati empatičan, optimističan i odlučan stav kad se doživljavaju oluje emocija. Sve to znači da su pogođene porodične veze i da nastaju drugi problemi. S druge strane, čak su i međuljudski odnosi oslabljeni, teško je održavati prijateljstva ili uspostaviti nove kontakte kada u nama boravi anksioznost.

Kad anksioznost preuzme kontrolu, sve se čini manje zanimljivim.

Oni koji pate od anksioznosti rade iste stvari: odlaze na posao i vraćaju se kući, održavaju razgovore tako što samo odgovaraju na pitanja osmesima i tišinama. Učestvuju u aktivnostima koje su nekad voleli, često se pretvarajući da se zabavljalju, glume sreću. Međutim, vraćaju se kući s velikim osećajem praznine.

STRANCI U SOPSTVENIM OČIMA

Odjednom postajemo stranci u vlastitim očima. Ne uživamo u ni u čemu i čini se da ništa nema smisla. Korak po korak prelazimo u onu egzistencijalnu prazninu u kojoj anksioznost vodi nas put i stvara haos. Ne smemo to dopustiti, ne smemo dopustiti da te situacije potraju dugo vremenski jer su psihološka, pa čak i fizička pogoršanja neizbežna. U tim slučajevima ne trebate se ustručavati zatražiti pomoć. Anksiozni poremećaji se ne rešavaju sami od sebe, već strategijama i novim mentalnim pristupima koji je svima dostupan i koje svi mogu steći…

Leave A Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *